Forum warsztatów repoglamour

Pełna wersja: Ulubiony obiektyw
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Proponuję aby każdy napisał, który obiektyw jest jego ulubionym (ew. marzeń).
Wiem, że z czasem zmieniają się priorytety (tak to w życiu bywa). Ilu to z nas nie marzyło o obiektywie na którego go nie stać, a gdy już go zdobyło to chciało mieć nowy inny (lepszy - nowszy).
Bardzo często chcemy mieć to na co nas nie stać, lecz gdy już posiadamy upragnioną rzecz (obiektyw, aparat), pojawia się nowa rzecz o której marzymy.
No dobra trochę się rozpisałem, a teraz krótko i na temat.
- Canon EF 85L/1.2L II USM
(17-02-2009 1:02)panec napisał(a): [ -> ]Proponuję aby każdy napisał, który obiektyw jest jego ulubionym (ew. marzeń).
Wiem, że z czasem zmieniają się priorytety (tak to w życiu bywa). Ilu to z nas nie marzyło o obiektywie na którego go nie stać, a gdy już go zdobyło to chciało mieć nowy inny (lepszy - nowszy).
Bardzo często chcemy mieć to na co nas nie stać, lecz gdy już posiadamy upragnioną rzecz (obiektyw, aparat), pojawia się nowa rzecz o której marzymy.
No dobra trochę się rozpisałem, a teraz krótko i na temat.
- Canon EF 85L/1.2L USM

I ja również przymierzam się do niego. Ale na razie mam inne priorytety, póki co wystarcza mi to, co mam. No, może coś na maxa szerokiego by się przydało jeszcze.
Sigma 30/1.4 - piekne szklo -och gdyby tak jeszcze takie cudo bylo pod FF Smile
canon 35 1,4 L
canon 85L

oczywiście obiektywy na mojej wishlist ;P
(17-02-2009 10:37)malizna napisał(a): [ -> ]Sigma 30/1.4 - piekne szklo -och gdyby tak jeszcze takie cudo bylo pod FF Smile

To samo co kolega i coś naprawdę szerokiego np Tokina AT-X 116 Pro DX 11-16 mm f/2.8
zawsze najbardziej chce się tego, czego się nie ma, no nie?Smile
no to ja bardzo bardzo chciałabym jasne szkła nikona 70-200 i 24-70, bo mnie tamron doprowadza do rozpaczy... Wink
a z tych, na którym miałam okazję pracować, najbardziej polubilam 12-24/2.8 i 85/1.4.
no to a ostatnio zakochuje sie w 17-40 f/4 canona... szkoda, ze nie ma mneijszego swiatla, no ale w sloneczny dzien daje rady i daj na pelnej klatce zdjecia cud miod i orzeszki Smile
ale baaardzo chce 15 Fisch Eye lub 16mm canona - to moja lista zyczen, te pod spodem mam SmileSmile

wczesniej juz 35 Canon USM podbil moje serce i 50 canona f/1.4 to moje ulubione Smile
i jeszcze 70-200 f/2.8 ale to na krotka mete, bo ciezkie diabelnie jest Wink
85 1,2 nierozstaje sie i zadko odkladam a marzenie?70-200 2.8 IS Wink DO GWIAZDKI DALEKO...
W tej chwili pracuję z canonami 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8 i jest to na razie zestaw dla mnie idealny. Brakuje mi jakiegoś fisza, więc następnym zakupem będzie pewnie 15/2.8. Jeżeli plany zarabiania na fotografii ślubnej wypalą, to z racji specyfiki tego zawodu, trzeba będzie pewnie dopisać literkę L do obiektywów, 28 wymienić na 24, dokupić 35 i powinno być dobrze. Myślę też o jakimś zumie plenerowym, i tu waham się między 24-105 a 70-200.
Na plenery tylko stałki. A ja nie zamieniłbym mojego 85/1.8 na żadną elkę - ten obiektyw jest po prostu bajeczny i nie chcę innego.
Smile
Stron: 1 2 3
Przekierowanie